Čudesno drvo

Cvet Paulovnije, fotografija Greg Lehej

Nekada davno u Kini rođenje ćerke je pratila sadnja drveta. Sudbina tog drveta je pratila sudbinu devojčice: onog dana kada je pognute glave morala da, bez prava na prigovor, krene na formalno upoznavanje sa čovekom uz čiju će narav morati da provede čitav život, oštrila se sekira. Od drveta, zvanog kiri, pravio se nameštaj, klompe, muzički instrumenti koji su bili poklon od porodice za odlazeću ćerku.
Osim Azije, gde je bilo na ceni, caričino drvo (kako su ga još nazivali) je stiglo u Ameriku u XIX veku. Neuobičajeno za poslovnost Amerikanaca, ali širenje istočnom obalom nije bilo planski potez lukavih trgovaca, već slučajnost. Ako u prirodi uopšte postoje slučajnosti. Izvozni tovar iz Kine je u sebi nosio i neželjene goste – plodove caričinog drveta, koji su imali ulogu današnjih kuglica od stiropora- da zaštite vredan tovar od neugodnog puta. Semenke tog ploda su se rasule po američkoj zemlji i tu dokazale još jedno svoje ime – od „brzorastućeg drveta“ su začas nastale šume. Iz Kine su proizvodi od kiri drveta stizali u Evropu, gde su brzo postali veoma cenjeni, čak toliko da legenda kaže da je svoj zvaničan, latinski naziv, drvo dobilo u čast princeze Ane Pavlovne, ćerke ruskog cara Pavla. Od tada je poznato kao Paulovnija.

Drvored Paulovnije, fotografija Alen Dragopulos

Paulovnija je u tadašnje doba imala pre svega estetsku vrednost. Svetle boje, mekano i pogodno za obradu dok je sveže, a opet nepodložno deformaciji kad odstoji, predstavljalo je idealan materijal za nameštaj i ukrasne predmete. Paljenjem su se dobijale ugljene olovke, prah se koristio za vatromet, od kore se pravila boja a lišće se koristilo za spravljanje sredstva protiv crva. Ostale kvalitete, a ima ih mnogo, Paulovnija je otkrivala postepeno, sloj po sloj. Uzmimo kao primer bilo koju zemlju u razvoju. Naravno da je takvoj državi potrebno mnogo drveta. Ali i sve više plodnog zemljišta. Tako pluća gube bitku sa stomakom. Šume se seku, a zemlja postaje gola sve dok neko ne shvati da će biti problema i sa stomakom. Erozija ugrožava njive, a građe je sve manje. Tada bi ta država trebalo da donese mudru odluku da pošumi opet zemlju i svuda zasadi Paulovniju. Napravi stablima zaklone od vetra za useve i smanji njegove nalete za 30%, i poveća vlažnost za desetak odsto. Pa čak i da pomeša Paulovniju sa žitaricama i povrćem. Ako se stabla postave na odgovarajućoj udaljenosti unutar njive sa posejanom pšenicom, prinos se povećava za 7–12%. A da ne pričamo o tome da je u pitanju drvo koje brzo raste i kome je potrebna minimalna nega i ulaganje. U prvoj godini već dostiže visinu od 3–4,5 metra, a zrelu visinu od desetak metara ima u trećoj godini. Njegovo ogromno lišće je sjajna stočna hrana i đubrivo. Ako se na njivi od jednog hektara posadi 50 stabala, za 10 godina se dobije 20–30 kubika kvalitetnih drva. Ukoliko se od posečene Paulovnije naprave briketi, dobije se ogrev sa energetskom vrednošću uglja a bez štetnih sastojaka u dimu. Pluća ponovo dišu.
Projekat pošumljavanja Kine Paulovnijom je rezultovao povećanjem proizvodnje hrane za 30% u ravnicama i zaustavljanjem erozijem na oko 3 miliona hektara zemlje. Takođe, Paulovnija je drvo izbora za pošumljavanje Australije, Nemačke, Amerike i Paname. Ali ne i za Srbiju.

Šume se seku i slabo obnavljaju, jer ovde drvo još uvek spada u jeftin ogrev, pa je u ovim teškim vremenima tražnja povećana. U Vojvodini je situacija posebno kritična. Kako kažu iz JP „Vojvodinašume“, ukoliko se na vreme ne podignu zasadi, odnosno ne poveća šumovitost Pokrajine sa sadašnjih šest na 14 procenata, Vojvodini preti da od ekološke oaze postane prava pustinja. A Paulovniju retko ko pominje. Još 1997. godine profesorka Šumarskog fakulteta Dragica Vilotić i inženjer Slobodan Vukojevac su započeli priču o Paulovniji, ali očigledno nisu naišli na razumevanje. Danas postoji zasađena ogledna plantaža na samom severu Vojvodine u peskovitom tlu, da bi se dokazao uspešan rast Paulovnije i na takvom, vrlo lošem tlu. I zaista, ovo čudesno drvo i tu uspeva. Bez obzira na to, projekat „Čudesno drvo“ će u Srbiji morati da sačeka neka mudrija vremena.


Željko Stanković je je diplomirani inženjer organizacionih nauka iz Požarevca, saradnik MozaIQ-a u oblasti ekologije.

Ostavite odgovor