Saradnja sa Narodnim pozorištem – Evgenije Onjegin, balet

Balet Evgenije Onjenin, Narodno pozorište u Beogradu

 

Zahvaljujući saradnji koju imamo sa Narodnim pozorištem u Beogradu, nedavno sam imala zadovoljstvo da prisustvujem prvoj reprizi baletske predstave Evgenije Onjegin. Iako sam veliki ljubitelj pozorišta, a posebno baleta i opere, životni ritam i česte nepredviđene obaveze mi ne dozvoljavaju da blagovremeno smislim koje bih predstave želela da gledam, odaberem termin, nabavim kartu/e i odem da uživam u umetničkim bravurama. Zbog toga mi je kao sa neba pala ova inicijativa naše Ane Pešić, kao i njen trud da na vreme sve dogovori, preuzme i razdeli karte. Elem, obreh se tako nakon jednog prilično napornog dana u pozorištu.

Evgenie Onjegin, Narodno pozorište u Beogradu

Do sada sam imala prilike da slušam operu Onjegin, te sam znala da me očekuje čarobna muzika. Ime koreografa, Lidija Pilipenko, naša renomirana baletska umetnica, obećavalo je takođe dobar kvalitet predstave. No, ono što mi se desilo, daleko je prevazišlo moja očekivanja. Dubina emocije Puškina,  autora ovog književnog dela, kombinovana sa čarolijom muzičkog izraza Petra Iliča Čajkovskog, bila je, čini mi se, značajno pojačana energijom kojom su zračili igrači izvodeći Lidijinu koreografiju. Nije mi se odavno to desilo, ali – kraj prvog čina me je zatekao oblivenu suzama. A skoro da i nisam bila svesna toga, jer me je strastveni spoj emocije muzike i igre potpuno obuzeo i očarao.

Nisam toliki poznavalac baleta da bih se kritički osvrtala na kvalitet izvođenja, ali s obzirom na svima nam poznate uslove u kojima rade, mislim da je baletski ansambl Naronog pozorišta uradio odličan posao. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da je za mene ova predstava bila pravo otkrovenje, da sam uživala u potpunosti i da ću se vrlo rado vratiti da je još neki put pogledam. A toplo preporučujem i vama da neko veče odvojite za posetu Narodnom pozorištu i druženje sa ruskim klasicima u vidu baletske predstave Evegnije Onjegin. Ako ste nedovoljno organizovani da pribavite karte, setite se da je tu za nas naša Ana Pešić.


Aleksandra Borović, predsednik Mense Srbije, osnivač SIG-a PDP.

Ostavite odgovor