Novogodišnja radionica za decu

Odsek za rad sa decom Mense Srbije  u saradnji sa internacionalnom školom intelektualnih veština, organizovao je  kreativnu Novogodišnju radionicu edukativnog karaktera. Deca su imala priliku da nauče kako se uz pomoć kanapa, papira i mašte mogu napraviti prava remek dela.

U duhu novogodišnjih praznika, pravili smo jelku od kanapa ukrašenu šljokicama. Ovo je jedna od vežbi za treniranje strpljenja, osobine koja se uči i koja kao krajni cilj ima postizanje samokontrole. Želja nam je bila da deca sa radionice ponesu znanje o načinu izrade skulptura od kanapa i da u svojim domovima samostalno nastave razvijati svoju kreativnost, kao i ideje o samim oblicima skulptura, tražeći nove načine u rešavanju problema.

Foto: Marijana Nikolić

Da zabava može biti edukativnog karaktera najbolje pokazuje pravljenje 3D origami zvezde od papira. Cilj ove aktivnosti je da se deca na jednostavan način uvedu u svet origamija, veštine koja ima višestruki značaj. Pored razvijanja preciznosti i strpljenja, origami tehnika omogućava bolje razumevanje matematičkih pojmova (geometrijskih oblika, polovine, četvrtine, ugla, dijagonale…) i prostornih odnosa (3D razumevanje).

Podstičimo decu na kreativnost kako bi ih učinili sposobnijima za suočavanje sa izazovima i lakše donošenje odluka u različitim životnim situacijama.

Autor i realizator radionice Marijana Nikolić, član Odseka za rad sa decom Mense Srbije i licencirani edukator internacionalne škole intelektualnih veština Brainobrain Stari grad.

Ostavite odgovor