Mensa Srbije na šestom dečijem festivalu na Oplencu

Jahanje konja, streličarstvo, zdrava hrana, laboratorija na otvorenom, ples, muzika, strani jezici, sportovi, senzorna šuma, poligoni spretnosti, Mensine radionice, predstave, edukacije i predavanja za decu – sve to smo imali prilike da vidimo, posetimo i osetimo 17. septembra 2023. godine na šestom Dečjem festivalu na Oplencu.

Foto: Mensa Srbije

Radionicama odseka „Mensa deci“ prisustvovao je veliki broj mališana koji su zajedno sa našim članovima uživali u ispoljavanju svoje kreativnosti, edukativnim razgovorima i naravno, razvoju inteligencije. Naše radionice su imale za cilj da deci na što adekvatniji način približimo prirodu i brigu o njoj, viteške veštine, humanost, empatiju kao i upoznavanje sa brojevima. Želeli smo da ih podstaknemo na razmišljanje o sebi samima. Bilo je više radionicā.

U radionici „Čarobno drvo“ deca su imala priliku da stvore sopstveno drvo želja. Naučili su da je važno imati svoju viziju budućnosti i postaviti lične ciljeve. Kroz simboličan čin „kačenja“ želja na drveću, deca su uviđala koliko su želje važne i kako treba da se  radi na njihovom ostvarenju. Radionicu je vodila naša članica Marijana Nikolić uz našu najmlađu volonterku Nikolinu.

Druga radionica je podrazumevala igre sa špilom karata, koji je nudio mogućnost da deca kroz društvenu igru i zabavu podstaknu sebe na osmišljavanje velikog broja kombinacija, rešenja, razvrstavanja i ređanja. Autor ove radionice koja nosi naziv „Kreativna matematika“ je Momčilo Stepanović, a on je i kreator ovog didaktičkog sredstva.

Foto: Mensa Srbije

Još jedna Mensina aktivnost koja je bila održana tog dana jeste „Oblutak“, radionica čiji je autor Dunja Šašić. Ona je autorka istoimenih radionica koje se održavaju u prostorijama Mense u Novom Sadu. Tema ove radionice su bile viteške veštine. Tom prilikom deca su imala mogućnost da naprave svoj mač od materijala koji se mogu reciklirati. Takođe, mališani su mogli naučiti koje sve to divne viteške osobine jedan vitez treba da poseduje kako bi zaštitio slabije od sebe i sačuvao prirodu u kojoj živimo. Realizaciji ove kompleksne aktivnosti su doprinele i Lidija Cvijović, koja vodi „Oblutak“ radionice u Pančevu, naša članica i master pedagog Milica Pantić i volonterka Anđela Borović.

Ovo je treća godina da Mensa Srbije učestvuje na festivalu, a ono što nudimo deci, se svake godine proširuje. Realizacija samog festivala je na dobrovoljnoj bazi svih učesnika, izvođača i organizatora aktivnosti, a sva sredstva koja su prikupljena biće donirana u humanitarne svrhe, kao i za izgradnju igrališta u Topoli. Pored aktivnosti za decu, i roditelji su imali mogućnost da posete stručno savetovalište koje čini tim pedagoga, psihologa, defektologa i da tom prilikom dobiju adekvatne savete i podršku u svom životnom zadatku zvanom roditeljstvo. Izuzetna nam je čast što smo bili deo ovakve manifestacije i što smo tokom celog dana imali prilike da gledamo razdragana dečija lica, da slušamo njihova pitanja, zaključke, ideje i da na jedan edukativan i zabavan način doprinesemo tome da svako dete dobije mogućnost da upozna sebe i svoje sposobnosti uz naše radionice.

Milica Pantić je master pedagog, član Mense Srbije od 2023. godine, član Pedagoškog društva Srbije i autor tekstova za MozaIQ.

Ostavite odgovor