IBD u Crnoj Gori je bio savršen

A mi smo bili tamo da pomognemo u organizaciji: kao volonteri, učesnici i gosti!

IBD – International Board of Directors meeting (6-9.10.2022) veoma je važan i veliki događaj za Mensu. Osim delegata koji učestvuju na sastancima kao gosti dolaze i članovi Mense iz mnogih zemalja sveta.  Pred Mensom Crne Gore, njenim predsednikom Markom Lakićem i organizacionim timom nije bio samo zadatak organizacije skupa, nego i predstavljanja svoje zemlje u najboljem svetlu. Smeštaj delegata i sastanci su održani u izuzetnom Avala resort-u u Budvi, a izleti, obilasci i ture obuhvatili su sve najlepše u celoj Crnoj Gori.

Mensa Srbije pozvala je svoje članove da u što većem broju posete ovaj događaj, a nas nekoliko je pomoglo i u organizaciji radeći kao volonteri i prenoseći iskustvo iz organizacije EMAGa 2018 u Beogradu (godišnjeg okupljanja evropskih Mensi).

Za goste koji su mogli odvojiti više vremena organizovana je pred-tura u okviru koje su obilazili sva prelepa i interesantna mesta na obali, a zatim i post-tura kada su gosti obišli sve dragulje unutrašnjosti Crne Gore uključujući rafting na Tari kao oproštajnu aktivnost.

Sam IBD traje 4 dana, počevši od četvrtka, kada je tradicionalno Icebreaker PartyIcebreakrer je tu da se učesnici upoznaju, pa smo organizovali igru za koju je potrebno pronaći osobu koja odgovara opisu. Zabava se zatim nezvanično nastavila u obližnjem baru, gde su nam prijatelji iz Nizozemske pričali o planovima za EMAG sledeće godine u Roterdamu.

Petak, subota i nedelja pre podne rezervisani su za sastanke, ali gosti koji nisu delegati imali su priliku ići na izlete u Stari Grad, vožnju brodom po zalivu, izlet u Kotor… U petak uveče smo svi zajedno večerali na brodu koji je kružio zalivom uz tradicionalnu živu muziku. Gala večera je organizovana u vinskom podrumu „Plantaža“. Program je izveo hor, folklorni ansambl, čuli smo i gusle, što je bilo izuzetno interesantno gostima iz daleka.

U nedelju poslepodne većina gostiju je otišla na izlet na Cetinje, dok je uveče održan tradicionalni Helsinki party (prvi put organizovan na IBD u Helsinkiju da bi se okupili gosti koji nisu putovali kućama pre ponedeljka, da bi uskoro postao razlog zbog kojeg se niko ne vraća u nedelju). Odlučili smo se da zabava bude na plaži, koja je neplanirano ostala bez rasvete, ali rekli smo gostima da budu bez brige, jer smo poručili pun mesec. Osvetljenje je bilo savršeno, a najhrabriji su se i okupali.

Na kraju kada su se sveli utisci svih oko 200 prisutnih iz 36 zemalja su bili izuzetno zadovoljni, impresionirani organizacijom i puni hvale za organizatore i zemlju domaćina. Mensa Crne Gore je pokazala da boj ne bije brojnost članstva nego srce u organizatora, a hrabre prati i lepo vreme, mirno more i nebo bez oblaka.


Nataša Aćimović Knežević

Ostavite odgovor